【投票】選出最令母乳家庭懊惱的迷思

剛過去的新年假期,相信不少家庭都會帶同寶寶四處拜年。香港的出生率偏低,難得家有新成員,寶寶自然成為眾親友間關注的對象,除了問寶寶父母「幾時生第二胎?」外,最常問的就是寶寶的成長過程,如果媽媽是餵母乳的話,可能還會問很多令人啼笑皆非的問題,有時還可能因為對方不熟悉正確的哺乳知識,有意無意地說了一些令寶寶父母難堪的說話。

今個新年,有甚麼說話是令你最為難的呢?請大家踴躍投票!一齊看看大家的遭遇是否一樣。

投票期於3月22日截止。我們將邀請有關範疇的專家,就最多人投票的五句說話進行分析解毒,破解迷思,給你增添正能量!

(每個IP地址每小時可投一次票)

2 thoughts on “【投票】選出最令母乳家庭懊惱的迷思

  1. 其實餵哺母乳建議年齡世衛公佈係2歲自然離乳係最好, 但係好多時BB食得多固體食得好之後, 屋企人或親戚就會開始叫我幫BB戒奶, 覺得冇哂營養做咩要繼續餵? 咁樣之後返學點算? 再嚟就而家BB啱啱21M而我有咗第2胎目前17W4D, 屋企人會覺得BB會同肚中胎兒爭營養而叫我轉奶粉或戒奶, 如果唔係身邊有餵人奶嘅朋友同埋係瀝源健康院嘅人奶小組有愛嬰天使解答, 我都可能放棄咗lu

發表迴響